Läckerhjärta med lax och räkor

Läckerhjärta med lax och räkor. En smörgåstårta med två fyllningar.

Ingredienser

9 skivor längdskuret vitt bröd
ca 150 g mjukrört smör, smaksatt
med ett par droppar citron

Till fyllningarna:

1: LAXKRÄM

ca 250 g lax i bit
1/4 dl finklippt, färsk dill (eller djupfryst)
½  dl tjock vispad grädde

2: RÄKKRÄM

200 g djupfrysta räkor utan skal eller dubbla mängden djupfrysta med skal
4 msk majonnäs
1 dl tjock, vispad grädde
ca 1 tsk tomatpuré
några droppar worcestershiresås
ev 1 krm Skagen fiskkrydda

Garnering:

1-2 hg stora fina djupfrysta räkor med skal
1-2 hg blå vindruvor
1 fin citron
några dillkvistar
1 hg löjrom
Ev. 1 fin skiva rökt lax, att snurra till en ros

Tillagning

Beredning av laxkrämen:

Ev. Rensa laxbiten Dra av laxskinnet. Strimla och hacka resten av laxköttet mycket, mycket fint. Rör laxhacket med den finhackade dillen och blanda till sist ned den vispade tjocka grädden.

Beredning av räkkrämen:

Finhacka de skalade räkorna, blanda dem med majonnäsen och smaksätt med tomatpuré, worcestershiresås, citron och ev fiskkrydda Skagen. Blanda till sist ned den vispade tjocka grädden.

här gör man Läckerhjärtat:

Hjärtat tog vi ut med hjälp av en hjärtformad sockerkaksform men man kan också klippa till ett pappershjärta och skära efter det. Vänta dock med att göra det tills ni lagt tre kantskurna brödlängder i bredd och fått yttermåtten.
Skär kanterna av de tre första brödlängderna. Bred dem med det mjuka citronsmöret och tryck ihop längderna så att de håller samman. Tag ut hjärtformen enligt ovan. Bred på ett lager av fyllning 2: räkkrämen. Använd ca 1/3. Kantskär, smöra och forma nästan tre brödlängder. Lägg på dem. Bred dem med ett generöst lager av fyllning 1. Hela satsen ska gå åt!

Kantskär, smöra och hjärtforma de sista tre brödlängderna. Lägg på dem och bred dem med återstoden av fyllning 2: räkkrämen. Täck även kanterna runt Obs! Skall tårtan serveras först nästa dag ska detta moment vänta till dess och då ska i stället ”läckerhjärtat” med den smörade ovansidan täckas med aluminiumfolie och ställas i kylskåpet över natten.

I god tid nästa dag breder man då på räkkrämen och täcker kanterna runt om. Sedan återstår endast garneringen. Bilden visar hur vi valde att dekorera vårt läckerhjärta.