Hasselbackslax

Hasselbackslax till ca 4 portioner

Laxfile med skinn ca 600 g
(gärna mittbiten)
80 g smör
1 vitlöksklyfta, pressad
1 citron, rivet skal, samt saften
2 msk persilja, hackad
Salt och peppar
Ströbröd
Sparris
Färskpotatis
Kall sås:
2 1 /2 dl turkisk yoghurt
Färsk dragon, hackad
Citronsaft

 

Blanda smör med pressad vitlök, rivet citronskal (spara saften till den kalla såsen) och hackad persilja.
Krydda laxen med salt och peppar.
Skär snitt i laxköttet med 1/2-1 cm mellanrum.
Tryck i vitlökssmöret i snitten och strö över ett lager ströbröd, lägg över i grillkorg.
Grilla på indirekt värme (för över kolet till ena sidan och grilla över den ”tomma” delen) under lock i 10-15 minuter.
Använd gärna digital termometer.
Laxen är klar då innertemperaturen är 52°.
Grilla gärna sparrisen tillsammans med fisken.
Servera med kokt färskpotatis och kall yoghurtsås.

Laxfilé finns till beställning.