Skaldjurspaj

Skaldjurspaj med räkor.

Ingredienser

Pajdeg:

4 dl vetemjöl

200 g smör eller margarin

2 msk vatten

 

Fyllning:

200 g skalade räkor

1 liten burk krabba eller hummer

1 burk champinjoner i vatten (ca 175 g)

2 msk margarin eller smör

3 msk vetemjöl

2 ½ dl svampspad + mjölk

1 dl vispgrädde

Salt, vitpeppar

1-2 tsk citronsaft

1- 2 msk majonnäs

2 msk finhackad dill

Pensling:

1 ägg

Tillagning

Så här gör du pajdegen:

Lägg mjölet i en skål och finfördela det kalla fettet i det med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop allt till en deg. Låt den vila kallt minst timme.

Så här gör man skaldjurspaj:

Klä en pajform med 2/3 av degen. Låt den sedan stå i 10 min innan den naggas. Grädda den nästan färdig i 175° i 15 min. Till stuvningen fräses svampen i fettet. Rör i mjölet och späd med spad, mjölk och grädde. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka i 5 min. Avsmaka med salt och peppar.

Ta kastrullen från spisen och rör i hummer och räkor. Spar några till garneringen. (Obs! Räkorna får ej koka. Då blir de sega!) Blanda i dill, citronsaft och majonnäs. Häll stuvningen i pajskalet.

Spara resten av pajdegen till remsor och lägg dem över stuvningen. Tryck till vid kanterna. Pensla med ägg. Grädda pajen färdig i 200° i ca 15 min. Garnera med räkorna.

Servera pajen varm med grönsallad.