Skaldjurspaj
Skaldjurspaj med räkor.
Ingredienser
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
200 g skalade räkor
1 liten burk krabba eller hummer
1 burk champinjoner i vatten (ca 175 g)
2 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
2 ½ dl svampspad + mjölk
1 dl vispgrädde
Salt, vitpeppar
1-2 tsk citronsaft
1- 2 msk majonnäs
2 msk finhackad dill
Pensling:
1 ägg
Tillagning
Så här gör du pajdegen:
Lägg mjölet i en skål och finfördela det kalla fettet i det med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop allt till en deg. Låt den vila kallt minst timme.
Så här gör man skaldjurspaj:
Klä en pajform med 2/3 av degen. Låt den sedan stå i 10 min innan den naggas. Grädda den nästan färdig i 175° i 15 min. Till stuvningen fräses svampen i fettet. Rör i mjölet och späd med spad, mjölk och grädde. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka i 5 min. Avsmaka med salt och peppar.
Ta kastrullen från spisen och rör i hummer och räkor. Spar några till garneringen. (Obs! Räkorna får ej koka. Då blir de sega!) Blanda i dill, citronsaft och majonnäs. Häll stuvningen i pajskalet.
Spara resten av pajdegen till remsor och lägg dem över stuvningen. Tryck till vid kanterna. Pensla med ägg. Grädda pajen färdig i 200° i ca 15 min. Garnera med räkorna.
Servera pajen varm med grönsallad.