Räkpaj

Räkpaj

Ingredienser

Pajdeg:

100 gram smör eller margarin
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning:

2 hg djupfrysta, skalade räkor eller
ca 4 hg färska eller frysta med skal
1 litet pkt djupfrysta ärtor
1 liten burk sparris
½ dl finklippt dill
1 purjolök (skuren i cm stora bitar och förvälld)
Ev. någon matsked sherry
1 ½ dl vispgrädde
2 ägg
1 krm salt
½ malen vitpeppar
Ev. en knivsudd cayenne eller
1 tsk fiskkrydda

Tillagning

Så här gör man:

Börja med pajdegen.

Skär det kylskåpskalla smöret eller margarinet i mindre kuber, finfördela och blanda det med mjölet. Det är nästan lättast att göra det direkt på bakbordet. Tillsätt en msk vatten i taget, blanda och knåda tills degen blir slät. Lägg degklumpen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet minst 1 timme.

Kavla sedan ut en rundel som passar till pajformen, som skall vara välsmord. Även kanterna skall kläs med deg. Tryck till upptill så att den veckade pajskalskanten inte kryper ner. Det blir alltid litet degrester över och det räcker till snedlagda remsor om man vill ha det.

Sätt ugnen på 250°. Täck pajen med folie, se till att även kanten täcks. Sätt in den i ugnen och grädda i 10- 12 minuter. Tag av folien när halva tiden gått. Tag ut den förgräddade pajen och fyll den med räkor, sparris, dill, förvällda purjolöksbitar, ärter och stänk ev. över någon matsked sherry. Vispa ihop ägg och grädde, salta, peppra och tillsätt ev. någon annan krydda.

Dekorera ev. med utsporrade degremsor. Grädda sedan färdig pajen i 225° varm ugn 15-20 minuter. Täck med folie om ni tycker att den börjar få för mycket färg. Serveras genast eller sparas att äta kall.